torsdag 24 juni 2010

Frukostbröd



Hade en grupp mammor på besök idag. Sex små busungar, Sixten yngst och Stella, 7 månader var äldst. Jag hade bjudit in på frukostfika, och bakade därför frukostbullar. Dessa är väldigt enkla att göra, de rörs snabbt ihop och ska bara jäsa en gång. Och eftersom jag lovat bland annat Evelina receptet så kommer det här:

8 frukostbullar

50g jäst
1 dl rumstempererad mjölk
100g smör eller margarin
1 ägg
1/2tsk salt
1 1/2 msk socker
6-8 dl vetemjöl

1 ägg till pensling
något att garnera med om man vill, till exempel vallmofrön, solrosfrön etc.

Lös upp jästen i mjölken.
Tillsätt smör, ägg, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta till en jämn och smidig deg.
Kavla ut den med detsamma till en rektangel som är ca 20x65 cm.
Pensla hela biten med uppvispat ägg.
Vik in ena långsidan mot mitten.
Gör likadant med den andra, du ska nu ha tre lager.
Vänd den hopvikta degen så att skarven hamnar neråt.
Pensla med ägg och strö över eventuell garnering.
Skär degen i lika stora bitar med en vass kniv.
Låt bullarna jäsa till dubbel storlek (jag brukar jäsa ca 1 timme)
Grädda ca 12 minuter, mittersta falsen i 220 grader.

Inga kommentarer: