fredag 26 februari 2010

När Sixten kom till världen...

Tiden går så fort! Nu är det en hel vecka sedan vi åkte in till förlossningen.
På natten mellan torsdag och fredag gick vattnet, och eftersom det var missfärgat var det bara att åka in...
Väl inne bestämdes det att man skulle sätta igång mig eftersom jag ändå var överburen, de förberedde oss också på att det kunde ta låååång tid. Och visst det var en dag av väntan. Vi hann med två middagar, en på blocket och en nere i stan, och två promenader blev det också.
Under graviditeten sade min barnmorska att jag var som gjord för att vara gravid, eftersom jag har mått hur bra som helst. Man kan väl tyvärr säga att jag inte är som gjord för att föda barn eftersom det inte fortlöpte som det skulle.
Klockan halv åtta kopplade man ctg (som registrerar värkar och barnets hjärtljud) vilket man gjort med jämna mellanrum i 30-minuters perioder hela dagen, men denna gången skulle jag bli fast vid denna i över 7 timmar... Vid varje värk sjönk bebisens hjärtljud, och det blev bara sämre och sämre. Till sist sade läkaren att vi skulle förbereda oss på kejsarsnitt, och knappt hade hon sagt det så sjönk hjärtljuden igen och på två röda var hela rummet fullt med folk som tog tag i sängen och sprang iväg med den. Någon stack före och öppnade dörrar och tryckte fram hissen, en frågade ut mig om massa saker. Det kändes nästan som på film...

Ensam kvar i förlossningssalen blev Martin...

Inne på operation var det också massor med folk. En höll en syrgasmask för munnen och näsan på mig medan andra fixade och donade satt nålar i händerna, satte på en blodtrycksmanschett, och en massa andra saker, samtidigt som de presenterade sig och berättade vad de gjorde. Jag kommer inte ihåg ett enda namn så här efteråt. Strax därefter kom det berömda gröna skynket upp (som man också sett på film!) och sedan sade han som höll masken för mitt ansikte att jag skulle ta djupa andetag, jag hann nog med ett och ett halvt innan jag var i drömmarnas land.

De var helt otroligt snabba, när de rusat ut med mig tog det mellan fem och tio minuter innan de kom ner med Sixten och lade honom i Martins famn. Då hade man även hunnit mäta och väga honom och se efter så han mådde bra, vilket han gjorde. Sen fick Martin reda på att allt gått bra, att jag också mådde bra, sedan fick han klä på vår lille kille hans allra första kläder.

Ungefär en timme senare vaknar jag, i hissen på väg ner till Martin. jag vaknar av att någon pratar men är inte så pass skärpt att jag vet var jag är eller vad som hänt. Inte förrän jag rullas in i rummet och ser Martin sitta där med ett litet knyte på armen så trillar poletten ner!
Fortfarande ganska så groggy så lade dem Sixten hos mig, och nåt av det första jag hade sagt var att jag hade så ont i magen... De närmsta minutrarna är lite suddiga, men man kvicknade till ganska snabbt ändå.
Sixten åt sin första måltid, och efter det fick jag och Martin in en frukostbricka med mackor, bubbel (päroncider) och kaffe till Martin, varm choklad till mig.
Sedan fick vi lite tid för oss själva, alla tre, och kunde ringa lite samtal till våra nära och kära. Klockan var trots allt inte så mycket, och det var lördagsmorgon, så det blev lite väckning på sina håll. Martin ringde sina föräldrar redan vid fem, jag väntade med att ringa mina till klockan nästan var sex, lite sovmorgon får man väl ha =)


Dagen innan vi åkte in hade Martin lagt till ett önskemål på min inköpslista, jag skrattade när jag upptäckte det, visste inte hur nära vi var då...


Sista bilden på Sixten i magen, tagen inne på förlossningen


Första träffen mor och son, lika trötta båda två...


Den berömda fikabrickan


Sixten, bara någon timme gammal



Efter några timmar på förlossningen blev vi inlagda på avdelning 44 istället. Jag kunde fortfarande inte gå upp ur sängen, och det kändes väldigt konstigt att bara ligga och titta på när Martin satt med Sixten, eller när han bytte blöja på honom. Framåt eftermiddagen körde Martin hem och sov en stund, vi hade ju som sagt varit uppe sedan torsdags morse i princip, med undantag för någon liten timmes sömn. Jag fick en morfinspruta och kunde sedan försiktigt resa mig ur sängen, något svajigt men det gick!
Sixten hade lågt blodsocker så var fjärde timme fick han ersättning av personalen som kom och matade honom.
Martin fick inte lov att sova över, och eftersom jag fortfarande knappt kunde ta mig ur sängen utan hjälp så bäddade personalen ner Sixten bredvid mig i sängen och så sov vi gott, i alla fall i fyra timmar åt gången innan det var dags för mat och byte.
Och nej, jag rullade inte över honom när jag sov, var inte ens orolig för det. Har man precis fått ett stort djupt skärsår kan jag lova att varje rörelse känns, så jag vaknade så fort jag behövde vända mig...



Två trötta killar på avd. 44


Martin fick sköta allt till att börja med, och det fixade han galant!


"Modedockan" kallades han av personal på avd. 44, de tyckte han hade så fina kläder, bland annat denna pyjamasen



Dagen efter kände vi oss så pass pigga att vi ville vidare till patienthotellet, vilket var helt ok. Det var egentligen inte tänkt att Martin skulle sova över, men vi bestämde oss för att det fick bli så ändå, för att underlätta lite för mig. Här fortsatte vi lära känna vår lille son. Som har visat sig vara en oerhört snäll liten kille. Han tvärvägrade dock att ligga i sin plastbalja som man får att ha dem i, så han fick fortsätta sova med oss om nätterna. När vi åt middag i restaurangen fick en av oss ha honom på armen, vilket inte var några problem eftersom han var så nöjd när han låg i famnen att han bara tittade eller sov. Så ville man höra honom skrika skulle man lägga honom i baljan eller byta blöja, för det var inte heller någon hit.


Blöjbyte på gång, då blir man vansinnig!


Så här är absolut mysigast att sova... tycker både Sixten och hans föräldrar!


Spana in farsan...

Efter två dagar på patienthotellet var det dags för hemfärd. Men först skulle lilleman vägas, och vågen stannade på 3405, så han hade gått ner nästan 200g, vilket var helt ok då man räknar med att de går ner upp till 10% av sin vikt.
Sedan bar det av ut i stora världen, hem mot Asagatan...

onsdag 24 februari 2010

Hemma igen




Nu är familjen hemma på Asagatan igen. I går kom vi hem, så nu bara vi myser och umgås med nära och kära. Ett litet kort inlägg blir detta, mer kommer, jag lovar, och massa bilder, för det har vi gott om. Här är två att njuta av så länge, båda tagna hans första dag i livet...






lördag 20 februari 2010

Linda och Martin presenterar stolt:


Sixten! 3590g och 53 lång. Sötast i världen är han såklart också:) skriver mer och lägger ut fler bilder när vi kommer hem!

torsdag 18 februari 2010

Sortering och redigering

Jag har haft storsortering av alla bilder i datorn, sådär 3000 bilder har granskats, några har kastats, andra har åkt in i mappar ordnade efter datum då bilden togs. Jag passade även på att ta en del kort och leka lite med i photoshop, lägga på lite olika roliga effekter etc.
Här är några av korten


Colosseum, oktober 2009, med lite "old touch"


På Botan i Lund, lite ludd i kanterna och allmän upplysning av Alva och ankungen blir en bra efftekt.



Ett litet urval av 2009-års bilder, ordnade som ett kollage.
Bilderna är lite svåra att se, kollaget är gjort i A4 format, men om ni klickar på bilden ser man småbilderna tydligt.

Kontraster

En klar kontrast till våra i-landsproblem kunde man läsa om i Sydvenskan idag, där det idag stod om hur man går tillväga för att stilla den värsta hungern hos människorna på Haiti. Hemligheten är kakor. Men inte vilka kakor som helst, utan jordkakor.

Receptet:

Jord (helst gul från inlandet)
Vatten
Salt
Margarin

Blanda allt till en ljusbrun gegga, forma till kakor och låt torka i solen...

Hade det varit den första april idag hade man trott att det var ett skämt, men det är det tyvärr inte.

------------------------------------------------------------------------------

Och för att göra en tvärvändning och gå tillbaka till bubblan på Asagatan kan jag idag stoltsera med att jag lyckas med bedriften att måla mina tånaglar =) För alla som varit gravida i vecka 43 vet att det inte alltid är det lättaste, men jag lyckades, vig som attan fortfarande =) ehrm....

onsdag 17 februari 2010

Göran in action


Slipning av väggar i källaren, resten av huset var inte lika dimmigt, bara nästan. Så här snygg var i alla fall Göran i lördags, Anton frågade när bilden skulle komma 'på datorn', så här är den:)

Lingonlimpor


Dessa goda bröd bakade jag i går. Receptet kommer från Leila Lindholm.
Det enda jag uteslöt var russinen eftersom Martin inte är så glad för det i bakverk.

2 bröd:
4 dl varmt vatten (40-50 grader)
2 dl lingonsylt
1 dl olivolja
1/2 dl ljus sirap
1 kapsyl ättika
1 msk salt
1 msk hel kummin
1 msk hela fänkålsfrön
2 dl russin
1 dl linfrö
1 pkt (12g) torrjäst
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
10-11 dl vetemjöl special

1. Blanda vatten, sylt, olivolja, sirap, ättika, salt, kryddor som mortlats, russin och linfrö i en bunke.

2. Blanda torrjästen med mjölsorterna och rör ner det i vätskan tills degen går ihop, den ska vara lite kladdig.

3. Jäs under bakduk, ca en timme.

4. Baka ut på välmjölat bakbord till 2 limpor, lägg dem på bakplåtspapper eller i brödformar.

5. Jäs ytterligare ca 1.5 timme.

6. Grädda i mitten av ugnen ca 40 min 175 grader.

Lycka till!



i-landsproblem

Stor beslutsångest på Asagatan igår...
När man ligger seg i soffan, klockan närmar sig nio så inser vi plötsligt det hemska:
Det är inte mindre än fyra olika kanaler vi vill se, samtidigt!
Sjukt jobbigt. (Hoppas ni kan läsa den underliggande ironin i det hela...)
House på tv 4
Champions League sände två olika matcher, samtidigt.
Och så givetvis skidskyttet!

Men det löste sig någorlunda bra.
Det blev ganska mycket House i början. Reklampauserna ägnades åt fotboll.
Strax före House tog slut växlade jag över till skidskyttet för att följa det lite. Skulle egentligen bara se hur långt bak Björn Ferry egentligen låg och om han sköt bort sig, för att sedan växla över till fotbollen. Martin tycker inte alls att skidskytte är roligt, tycker det är den tråkigaste OS-sporten att titta på, det vet ju alla att det verkligen inte är, det är ju konståkningen som är det ;)
När Ferry åker in på skjutvallen för sista ståendeskyttet tittar Martin upp från sin dator och säger "Kan vi inte kolla fotboll nu".
"Glöm det" är det enda svar han får av en helspänd flickvän som stirrar nervöst på teven. För har man väl skjutit stående någon gång så vet man att det inte är helt enkelt. (ok, ställningar var väl inte min gren riktigt men det är likväl inte lätt) Jag hade behövt hela min skytteutrustning på mig och en puls man inte har efter ca 10 km skidåkning för att sätta fem ståskott.
Men han fixade nästan alla skott. Den där bommen var säkert bara för att öka på spänningen lite ;)
I alla fall så såg vi färdigt skidskyttet för att sedan se de sista 20 minutrarna mellan Lyon och Real Madrid.
Jösses ja vilka problem man kan ha, märks det att man inte jobbar? ;)

Nu är det redan onsdag igen, halva veckan har gått. Jag ska snart bege mig ut på en Kävlingerunda tillsammans med Carina och Stella. Sen blir det väl lite "hemmafruarbete" här hemma. Diska, tvätta, kanske en vals med dammsugaren också. Brödbak blev det igår, Leilas Lingonbröd. Väldigt gott, funkar också mycket bra som "icke nybakat". Vem vet, jag kanske slänger in receptet lite senare =)
Ha en bra dag alla!

måndag 15 februari 2010

Alla ♥ dag

Favorittippat datum för bebis att komma, men det ville han inte, känns som om jag är den minst otåliga för tillfället, borde det inte vara tvärtom?!?
Det blev hursomhelst en mysig dag ändå.
Jag tillbringade eftermiddagen med mina kära systrar på Entré för lite shopping och fika. Dock hittade ingen av oss något att shoppa, men det var mysigt ändå, inte så ofta att det händer att bara vi tre ger oss ut på äventyr =)
Sedan dumpade vi Malin i Lund körde vi direkt hem till mamma och pappa där Göran och Martin mötte upp och åt middag.
Helt lagom söndag faktiskt. När vi kom hem blev det soffläge. Trötta var vi båda två, orkade inte stanna uppe och se OS även om vi hade medaljchans (vilket det tyvärr inte blev ändå visade det sig). Matchen mellan Atlético Madrid och Barcelona orkade vi se i alla fall, även om det inte var så mycket att hänga i julgranen det heller, i alla fall inte när man hejar på laget som förlorade....

lördag 13 februari 2010

Nu har det äntligen satt igång!

Som vi har väntat. Räknat dagarna, varför ska man behöva vänta så länge? Men det är väl lite det som är tjusningen också, att gå och vänta och längta och ha något att se fram emot.
Nu kan vi glömma nattsömnen ett tag framöver, men det är sånt man får ta, om de nu ska envisas med att vara på andra sidan jordklotet. För jag pratar givetvis om OS i Vancouver, som nu har dragit igång. =) Men jag tycker lite synd om arrangörerna som inleder sitt OS med ett dödsfall på grund av en för farlig rodelbana, och sedan en invigning i +8 grader och hällregn, nu kan det väl bara bli bättre i alla fall. Och när OS väl är slut den 28 februari ska väl vår lilla rackarunge kommit ut med =)

Ego

Så enkelt det är att få lite piff på en bild. För visst ser jag ganska brun och fräsch ut på bilden nedan:



Detta var ju förstås efter några knapptryck i redigeringen (tror dock det bara krävdes två knapptryck!)
Originalet, och hur jag egentligen såg ut dagen då fotot togs ser ni här:

fredag 12 februari 2010

Vinterbilder

I strålande solsken fick kameran följa med på promenad. Målet var delvis att få med hägrarna på bild. Det lyckades, men inte mycket mer. Skygga rackare som flög iväg flera gånger. Fick till slut ett kort, på långt avstånd med mycket zoom, så det syns inte helt hundra.


Lite andra kort från promenaden














Mer lek med photoshop...

Att leka i Photoshop när man har "all tid i världen" är en perfekt syllesättning för en datanörd som mig! Angående förra inlägget så var det en gissning som vågades på Alvas ögon, Katrin gissade bild nr 3 vilket var helt rätt =)
Så de senaste dagarna har jag fortsatt leka lite med photoshop. Mäkta stolt över mig själv blev jag också när jag kom på hur man gör en del av bilden suddig för att framhäva något annat. Säkert många som vetat länge hur man gör men nu kan jag det också, och kom på det helt själv =)
Ett exempel hur det kan se ut kommer här på Anton när han är på Skånes djurpark förra året.



En annan effekt jag gillar (som är med i bilden ovan också) är när man gör en bild svartvit men behåller lite av färgen. Kan se ut så här:






tisdag 9 februari 2010

Mera lek med foto

Tänkte egentligen ta med kameran på promenad och experimentera lite med ljus och landskapsbilder, men just som jag skulle gå började det snöa som bara den så jag vågade inte riskera att kameran skulle bli blöt och förstörd, hade just varit snyggt nu!
Jag har i stället suttit och lekt lite i Photoshop. Så fort man glömmer om man inte jobbat i det på ett tag. I dag blev det lek med färgerstättning, Alva blev modell. Fyra bilder, fyra olika ögonfärg, en är original... men vilken då?!?



måndag 8 februari 2010

Ursäkta röran....

"Ombyggnad pågår"

Håller på att ändra om lite härinne, så ser det konstigt ut just nu så blir det bättre, lovar =)

Fotokurs

Nu när man går hemma och har gott om tid har jag passat på att försöka lära mig min kamera lite bättre. Har ju haft den i över ett år så det är väl på tiden man lär sig lite funktioner... I dag har jag främst övat på närbilder och fokus på olika saker. Så jag har varit runt i hela huset och letat lämpliga objekt.














fredag 5 februari 2010

Dagens tips #2

Martin står för detta:
Ställ inte matlådan på flaket på bilen och kör iväg. Och ska du tvunget göra det så kan du ju som Martin slå på stort och passa på när man fått en Tupperwarelåda och ingen gammal glassburk...
Jag antar att denna fredagen inte riktigt började som vi tänkt oss, nu kan det väl bara bli bättre....eller?

Dagens tips:


Skär inte i fruset bröd...

torsdag 4 februari 2010

Stooora bullar:)



Idag har jag bakat Leilas kardemummaknutar typ kanelbullar med kardemumma i smeten. Så goda är de, och de blir gigantiska! Nästan som cafébullar. Om ett tag kommer Camilla och Tuva hit, så går vi upp och hämtar Carina och går sedan hit och fikar. Kanske behövs med en promenad innan så man har rikligt med plats i magen för bullar sen =)

onsdag 3 februari 2010

Det blir inte alltid som man tänkt sig...

Jessika hörde av sig i tisdags, hennes barn hade blivit sjuka så vi fick skjuta på vår fika...
I går kväll ringde Malin och sade att hon var tvungen att stänga idag eftersom kollegan var insnöad.
I morse fick jag ett meddelande från Camilla angående fikan i morgon, Henke låg hemma och var sjuk... Men vi gjorde en flytt bara så Carina och Camilla med döttrar kommer hit i morgon i stället så tar vi fikan här. Tänkte baka Leilas kardemummakransar och bjuda på. Vi får hoppas att Henke frisknat till till lördag annars är det en till dejt som blir inställd...
Så i stället dessa dagar har jag hunnit tvätta lite, skotta snö, slappat och läst.
Har ju turen att ha en svärmor som har ett mindre bibliotek hemma. Vilken bok jag än har varit på jakt efter så har hon den. Så förra veckan lånade jag Karin Wahlbergs sista 4 böcker, har läst ut en och är i mitten på den andra, "Blocket". Kan rekommenderas den utspelar sig delvis i Lund, och det är alltid roligt när man känner igen gatunamn och platser.

Så det är inte så mycket action häromkring nu, men nästa vecka så blir det säkert fika av igen =)

måndag 1 februari 2010

En vecka i gemenskapens (och fikans!) tecken =)

Denna veckans planer:
Måndag: Pannkaksfika med familjen Bengtsson/ Christensson, mycket mumsigt, speciellt eftersom Martin inte är så glad för det så jag sällan får äta det hemma.
Tisdag: Fika med Jessika i stan (Lund)
Onsdag: In till Lund och fika med Malin
Torsdag: Åka till Camilla och lilla Tuva tillsammans med Carina och Stella för att fika lite.
Fredag: Hmm... inget planerat...
Lördag: Henke ska hjälpa oss med lite saker, så vi passar på att bjuda honom och Camilla på middag, säkert lite fika också =)
Söndag: Middag hos Familjen Bengtsson/ Christensson. Anton och Göran gör ett nytt försök att fira sina födelsedagar.

Många dejter denna veckan, trevligt, trevligt =)